CSG Willem de Zwijger

CSG Willem de Zwijger is de christelijke scholengemeenschap in Schoonhoven en heeft een belangrijke regionale functie. In schooljaar 2022-2023 volgen ruim 900 leerlingen er hun lessen. Door de kleinschalige opzet weet elke leerling en elke medewerker zich gekend.

CHRISTELIJKE SCHOOL
In de Bijbel staat dat elk mens een uniek persoon is. Zo willen we ook met je omgaan. Je krijgt de ruimte en de aandacht om jezelf goed te leren kennen en te ontwikkelen, maar…. we stellen grenzen waar nodig. Zo laten we elkaar groeien. Elke dag is er een dagopening en we vieren de christelijke feesten. We verwachten van je dat je onze christelijke identiteit respecteert. Onze kernwaarden zijn VERTROUWEN, AANDACHT, GROEI en VERANTWOORDELIJKHEID.

TWEE JAAR BRUGKLAS – Op basis van het basisschooladvies plaatsen we je in een passende brugklas: vmbo-t/havo, havo/vwo of vwo. In de vmbo-t/havo-brugklas krijg je les op vmbo-t-niveau, in de havo/vwo-brugklas op havo-niveau en in de vwo-klas echt op vwo-niveau. Maar je kunt in de t/h en h/v klassen ook werken en toetsen maken op het hogere niveau. Zo onderzoek je in twee jaar welk niveau bij jou past.

WZ-LEREN: ACTIEF EN STEEDS ZELFSTANDIGER – Al twee jaar werken we met het Flex-model, zodat we nog beter aansluiten bij wie je bent, wat je al kan en wat je wilt leren. We geven je in ons Flex-rooster vaklessen van 80 minuten en Flex-lessen van 40 minuten om huiswerk te maken, samen te werken of je extra te laten ondersteunen in bepaalde vakken. Je krijgt zo de ruimte om zelfstandig je doelen te stellen.

WAT IS JOUW TALENT? In klas 1 en 2 staan naast de schoolvakken ook de ‘talent flex-lessen’ centraal: zo kun je in deze lessen kiezen uit onder andere: sport, dans, kunst & cultuur, drama, jong ondernemen, programmeren, typen, klassieke vorming en O&O (onderzoek & ontwerpen). Buiten deze lessen om kun je ook dansen in onze dansgroep, meezingen in de vocal-group of meespelen in een schoolband.
Als je erg van sporten houdt kun je daarna om vmbo-t niveau kiezen voor LO2 en op de havo voor BSM. In de vwo-brugklas kun je kiezen voor Cambridge Engels en krijg je het vak O&O standaard aangeboden.

HISTORIE – in 2022 vieren we dat onze school 100 jaar bestaat! In 1922 werd de christelijke ulo gesticht in Schoonhoven. In 1933 kreeg de school zijn huidige naam tijdens de herdenking van de geboorte van Willem van Oranje, 400 jaar eerder. Ongeveer 25 jaar geleden kreeg de school zijn huidige vorm: vmbo-t, havo en vwo.

Schoonhovens College Albert Plesmanstraat

Het Schoonhovens College is een middelgrote school voor voortgezet onderwijs. We geven les op elk onderwijsniveau. Op locatie Albert Plesmanstraat kun je terecht voor vmbo-tl, havo en (tweetalig) vwo.

Schoonhovens College Vlisterweg

Het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg is een openbare scholengemeenschap voor vmbo-basis-kader.